Skip to main content

El Pla Integrat d’Energia i Clima de Catalunya és el document que recull les estratègies i les accions que s’han de dur a terme d’aquí al 2030 per assolir els objectius climàtics: Una reducció dels gasos d’efecte hivernacle (GEH) d’un 44% respecte de 2005 pels sectors difusos, i un 51% respecte dels valors de 2005 pels sectors regulats (les indústries més contaminants).

El Pla té moltes virtuts i la primera d’elles és la seva existència, ja que permet disposar d’un full de ruta cap a la descarbonització de l’economia. Malgrat tot, amb l’objectiu de millorar-lo Renovem-nos ha presentat al·legacions per millorar el text durant la seva fase de tramitació.

Entre els punts a millorar, hem demanat la necessària imbricació del PINECCAT amb els pressupostos de carboni que pròximament aprovarà el Parlament. Si aquests han de decidir la xifra màxima d’emissions de Catalunya, sembla lògic que el Pla d’energia i Clima s’adapti a aquest objectiu i no a l’inrevés.

Demanem també que el Pla identifiqui les barreres actuals a les renovables i en proposi reformes legislatives per resoldre-les, com l’adaptació de la normativa a la nova Directiva europea o la reforma dels decrets legislatius d’energies renovables i d’urbanisme. I que el Pla proposi accions a escala municipal com l’inventari d’emissions local o l’obligació de disposar d’un pressupost de carboni en les ciutats de >50.000 habitants.

Les al·legacions també reclamen accions respecte de l’obligatorietat actual de proveir de xarxa de gas les noves promocions urbanístiques, quan ja hi ha en vigor una Directiva que les calderes de gas no s’admetran en usos residencials a partir del 2030. Així mateix, es demana abordar l’emmagatzematge energètic, i regular la digestió anaeròbia de les dejeccions ramaderes, i un pla de seguiment clar amb responsabilitats ben determinades sobre qui fa què.