Skip to main content
  • La pesca d’arrossegament provoca una gran quantitat d’emissions de carboni que es generen en remoure els sediments marins.
  • Enric Sala ha produït i assessorat científicament el documental Ocean, with David Attenboroug
Enric Sala acompanyat del monarca britànic en la presentació del seu darrer documental. Font: National Geographic

 

El biòleg marí gironí Enric Sala és membre de Renovem-nos i una figura clau en la conservació dels oceans a escala global. Aquests dies ha fet un pas més en la seva tasca de divulgació ambiental produïnt i assessorant científicament el documental Ocean, with David Attenborough. La peça, dirigida pel reconegut naturalista britànic de 99 anys, es va estrenar recentment a Londres amb una assistència d’alt nivell, incloent-hi el rei Carles III, ferm defensor de les causes ambientals. Sala, que actualment lidera el projecte Pristine Seas des dels Estats Units, va desfilar per la catifa vermella en un esdeveniment on la ciència i l’art es van donar la mà per denunciar la destrucció del fons marí.

La pel·lícula posa el focus en una de les pràctiques més devastadores per a l’ecosistema oceànic: la pesca d’arrossegament de fons. Sala denuncia que cap altra obra audiovisual havia mostrat fins ara amb tanta cruesa l’impacte d’aquesta tècnica: “Veure com aquestes grans i pesades xarxes raspen el fons marí i maten tot el que troben al seu pas és punyent”. Afegeix que protegir els oceans “és el mínim que podem fer per preservar el nostre sistema de suport vital” i que és “imprescindible per a la supervivència de la humanitat”.

Curiosament a casa nostra les cofradies dedicades a la pesca d’arrossegament denúncien que projectes com el parc eòlic marí del Golf de Roses posen en perill les captures i la biodiversitat. El cert és que al voltant del projectes d’eòlica marina, on no es pot pescar, la biodiversitat augmenta per l’efecte escull de les instal·lacions que acaben esdevenint elements protectors de la fauna marina.

En canvi, una investigació recent en què ha participat Sala conclou que la pesca d’arrossegament a Europa suposa un cost social de fins a 11.000 milions d’euros anuals només per les emissions de carboni que es generen en remoure els sediments marins.

El documental també combat la desinformació que associa les àrees marines protegides amb pèrdues per al sector pesquer. Sala recorda que “el pitjor enemic dels pescadors és la sobrepesca”, i destaca els testimonis dels propis pescadors, que valoren positivament les zones de veda com a eines essencials per a la seva pròpia sostenibilitat econòmica.

Amb testimonis impactants i imatges reveladores, Ocean no només denuncia sinó que també inspira. Mostra exemples de recuperació oceànica com el de l’illa d’Arran, a Escòcia, on la prohibició de pesca destructiva ha permès la regeneració de l’ecosistema.

David Attenborough ho resumeix amb contundència: “Arrasar una selva ens horroritza, però fem el mateix sota l’aigua cada dia”.