Skip to main content

 

Un nou estudi publicat a la revista Nature apunta que la regeneració natural dels boscos tropicals és una eina poderosa i sovint infrautilitzada per fer front a l’emergència climàtica. Segons la recerca, hi ha 251 milions d’hectàrees al món on seria viable deixar que el bosc es regeneri per si sol, sense necessitat de reforestació activa.

El potencial és impressionant: en només 30 anys, aquests boscos podrien arribar a capturar 23,4 gigatones de carboni —equivalent a 85,8 gigatones de CO₂—, una xifra que representa gairebé dues vegades les emissions anuals provocades per l’activitat humana.

Més enllà de la quantitat de carboni segrestat, l’estudi destaca que la regeneració natural presenta múltiples avantatges en comparació amb la reforestació o l’aforestació tradicionals: és més barata, més ràpida i molt més respectuosa amb la biodiversitat i les comunitats locals. En lloc de plantar espècies exòtiques o fer servir monocultius, es permet que els ecosistemes es recuperin al seu ritme, mantenint l’equilibri ecològic i afavorint espècies autòctones.

Aquesta nova visió reforça la necessitat de replantejar les estratègies globals de restauració forestal. Aposta per donar més pes a solucions basades en la natura i adaptades al context local, especialment als tròpics, on la capacitat de regeneració és més elevada.

Font: Nature – “Let tropical forests regrow naturally to boost carbon sinks” (abril 2025)
https://www.nature.com/articles/d41586-025-00802-z