- El Govern de la Generalitat ha superat ja els cent dies de gràcia que s’atorga a qualsevol nou govern per implantar les seves polítiques. El 2025 ha de ser l’any en què es materialitzin les promeses en matèria d’acció climàtica.
- Aquest és el recull d’accions prioritàries que Renovem-nos considera que haurien de centrar l’atenció del Govern en aquest 2025.
A Catalunya aquestes són les polítiques que clamen al cel per la seva urgència:
1) Donar compliment a la Llei del canvi climàtic de 2017 establint una planificació de la reducció d’emissions. El que es coneix com a pressupostos de carboni. El primer pressupost 2021-2025 i el segon 2026-2030 havien d’estar vigents el 31 de desembre de 2020, i el tercer pressupost 2031-2035 el 31 de desembre de 2023. Increïblement, cap d’ells no està encara aprovat.
2) També aquest 2025 hauria de ser l’any de l’acceleració renovable, simplificant la normativa, reduïnt els terminis i adaptant-la a la nova Directiva europea. El Govern té una proposta de reforma de la normativa sobre la taula. Mentretant, seria un senyal de que abordem el tema amb la urgència que requereix una emrgència climàtica si s’aprovessin els 40 projectes, que sumen una inversió en renovables de més de 500 milions d’euros, que ja tenen autorització i estan pendents en el llimb del tràmit urbanístic des de fa mesos i anys incomplint tots els terminis màxims fixats per la normativa actual.
3) Més enllà de les renovables, l’electrificació dels consums de gas i derivats del petroli en el sector industrial necessita incentius i finançament. Una reorientació vinculada a la transició energètica del sistema de crèdits de l’ICF aquest 2025 ajudaria a decidir-se a moltes empreses que tenen clar que, amb la propera reforma fiscal del carboni, els hi va la competitivitat.
4) La mobilitat és el gran elefant a l’habitació. Durant anys s’han destinat les inversions a desdoblar carreteres i la reconversió ara cap a un model ferroviari és més difícil. Però el 2025 hauria de ser l’any de l’extensió dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics i de l’impuls a l’electrificació de les flotes d’autobusos de transport públic.
5) El 2025 també veurà la llum el nou programa PUOSC de la legislatura. Fora bó que les inversions dels ajuntaments per als propers anys anessin destinades a l’emergència climàtica o, com a mínim, que no impliquessin nous augments de les emissions. L’administració ha de ser exemplar en aquest sentit. El PUOSC és una gran oportunitat per desmantellar calderes de gas-oil i gas i electrificar. No podem perdre 4 anys més.
6) Fer ús de les competències en matèria d’ordenació del territori per a planificar la reserva de terrenys pertinents en zones properes als nusos de connexió de la xarxa elèctrica per a situar les estacions d’emmagatzematge elèctric necessaries per al manteniment de garantia de subministrament.
7) Defensar decididament la plataforma experimental d’eòlica marina PLEMCAT i decidir, en exercici de les seves competències, el corredor terrestre pel qual ha d’evacuar-se l’energia del parc eòlic marí per evitar que cada empresa faci la seva proposta.
8) Agilitzar el pagament de les subvencions next generation atorgades a les persones que van apostar per l’autoconsum i fa més de dos anys que esperen.
Som conscients que els canvis en política són lents, però cal recordar que Catalunya va declarar la situació d’emergència climàtica al 2019 i això no pot ser una simple declaració política més. Una emergència ha a d’implicar un canvi en les prioritats i en la destinació dels recursos fins que sigui resolta.