Skip to main content

Si durant l’emergència sanitària pel covid un govern hagués dimitit de la seva responsabilitat convocant eleccions enmig del pic de l’onada, sense haver aconseguit vacunes i mascaretes, tothom hagués qualificat la situació de desastrosa. Doncs aquesta és, si fa no fa la situació, en que el Govern ha decidit convocar les eleccions.

Cap dels instruments legislatius que preveu la Llei del canvi climàtic ha arribat a aprovar-se. Els pressupostos de carboni, el Pla territorial d’energies renovables, el Pla Nacional d’energia i clima i el paquet de fiscalitat sobre les emissions estaven procés de tramitació i/o aprovació durant aquest 2024. Totes aquestes iniciatives que eren urgents per afrontar l’emergència climàtica quedaran ara paralitzades fins que el nou Govern, passat l’estiu, decideixi si les tira endavant o les vol reformular.

Aquesta inestabilitat política acabarà de retardar encara més la transició energètica a Catalunya. Mentre a Espanya les energies renovables ja representen un 54% del mix elèctric i s’estan reduint les emissions a bon ritme, a Catalunya estem en un migrat 14% i sense eines per remuntar-lo. Com a conseqüència, per complir amb els compromisos climàtics, el Govern espanyol ja ha aprovat noves línies d’alta tensió que portin l’energia neta des de l’Aragó. 

D’altra banda, la inexistència fins a dia d’avui d’un marc planificador estable augmenta les tensions territorials entre zones amb més densitat de renovables i d’altres que no tenen encara cap instal·lació, i els grups opositors apareixen com bolets perquè a falta d’una planificació territorial sembla que qualsevol projecte es pot tombar si es crida força.

Per tot plegat, després d’encadenar 12 mesos seguits batent rècords històrics de temperatura i en mig d’una sequera també històrica provocada per l’absència de pluges, Renovem-nos considera una irresponsabilitat que el Govern plegui sense haver encarrilat les eines fonamentals per afrontar l’emergència climàtica, quan en pocs mesos es podia deixar aprovades les línies mestres. 

Més informació: Sergi Nuss 615061688