Skip to main content

El passat 24 d’abril el Comitè d’Experts en canvi climàtic nomenat pel Parlament de Catalunya va presentar la seva proposta de pressupostos de carboni fins l’any 2025. Aquest és un mandat de la Llei de canvi climàtic, que establia l’aprovació de pressupostos de carboni per períodes de 5 anys.

Renovem-nos ha demanat al Govern la ràpida incorporació dels mateixos a la legislació vigent.

Catalunya ja té proposta oficial de pressupostos de carboni per al període 2021-2035. El Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic de Catalunya (CECC) ha presentat un pla que estableix els límits d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) que el país pot permetre’s per contribuir efectivament a l’objectiu global de neutralitat climàtica. Amb un pressupost total de 403,2 MtCO₂eq, Catalunya s’ha marcat com a fita una reducció del 67% de les emissions el 2035 respecte als nivells de 1990 (1) .


Els pressupostos s’estructuren per quinquennis: 189,8 MtCO₂eq per al 2021-2025, 133,6 MtCO₂eq per al 2026-2030 i 79,8 MtCO₂eq per al 2031-2035. La proposta és més ambiciosa que l’objectiu establert per la UE, ja que busca accelerar la descarbonització per evitar escenaris climàtics catastròfics i anticipar beneficis econòmics i socials.


Per elaborar aquesta proposta, el CECC ha dut a terme una extensa revisió de literatura, consultes sectorials i anàlisi de vuit sendes de descarbonització. La senda escollida (S9) incorpora criteris de justícia climàtica i exigeix esforços immediats de tots els sectors. La proposta inclou pressupostos sectorials per a transport, indústria, energia, agricultura i ramaderia, residencial, residus i serveis.

El document també subratlla que, sense un canvi immediat, Catalunya esgotaria el seu pressupost de carboni en només vuit anys si es mantingués el ritme d’emissions de 2022.

Ara la pilota passa al Govern que és qui ha de portar els pressupostos de carboni a aprovació al Parlament. Ara bé, arriben amb tant de retard respecte les previsions de la Llei de Canvi Climàtic (el primer pressupost 2021-2025 i el segon 2026-2030 havien d’estar vigents el 31 de desembre de 2020, i el tercer pressupost 2031-2035, el 31 de desembre de 2023), que el primer a fer és actualitzar els càlculs restant les emissions acumulades del període 2021-2025.

La posició de Renovem-nos

Des de Renovem-nos remarquem la urgència d’aprovar el pressupost global fins al 2050 com una disposició addicional de la Llei de Canvi Climàtic, de forma que aquesta ja incorpori literalment la xifra marc que afecta a tota la societat i totes les legislatures a venir fins al 2050.

Cada legislatura vindrà marcada per les orientacions polítiques del govern de torn, però serà responsabilitat seva mostrar que les emissions disminueixen de manera compatible amb prolongar el pressupost de carboni al llarg dels pròxims 25 anys.

Entrem en una corba d’aprenentatge sobre la comptabilitat d’emissions en relació amb les polítiques públiques i l’activitat econòmica de la qual tot just fem el primer pas; aprovar l’estoc global. Per tal que els pressuposts de carboni esdevinguin una eina de canvi i també una palanca per a la fiscalització social de l’activitat del Govern i del Parlament, necessitem refermar l’instrument. Per aquest motiu, també defensem la necessitat d’incorporar al marc legal el procés de debat i formulació parlamentària dels quinquennis de planificació i la seva programació anual vinculada a la tramitació de la Llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat.

És a dir, el mecanisme que porti tots els grups parlamentaris a presentar prioritats d’intervenció i d’inversió subjectes als objectius de mitigació vigents (des dels que planteja el Comitè d’Experts a què marca la normativa europea o la comunitat científica), i el procediment de votació i aprovació en seu parlamentària. Així mateix, veiem imprescindible una avaluació científica independent d’aquestes propostes dels grups parlamentaris i un procediment de diàleg social amb tots els sectors d’interès, tant pel que fa als quinquennis com a les programacions anuals.

Més sobre pressupostos de carboni

(1) Cal recordar que per motius de comparabilitat i monitorització, el pressupost de carboni es calcula
en base a la metodologia emprada per la Generalitat, la qual segueix les directrius de formulació
d’inventaris d’emissions de l’IPCC. Aquests inventaris atribueixen les emissions territorialment (és a
dir, a les activitats que es produeixen dins el territori), i, per tant, queden exclosos sectors com
l’aviació o el transport marítim internacionals.