Skip to main content

Per què la campanya?

Si bé a nivell estatal s’estan fent els deures a bon ritme (70% de l’electricitat a la península al 2023 i caiguda de les emissions de tot el país un 7,5% en un any), a Catalunya estem a la cua de les comunitats autònomes amb tan sols un 14% (2023), xifra que baixa fins al 1,5% en el cas de la demarcació de Girona.

Aquesta situació està generant un greuge territorial entre les diferents demarcacions, on la de Girona es demostra com la més insolidaria en el procés de susbtitució d’energia bruta per energies netes.

Per què l’Alt Empordà?

En aquest context cal posar de relleu el cas de l’Alt Empordà, una comarca privilegiada en capacitat de produir energia renovable doncs, a més de moltes hores de sol aprofitables, gaudeix de vents regulars de velocitat alta. Per increïble que sembli, en tota la comarca no hi ha ni un sol aerogenerador en funcionament. Aquesta és una situació clarament injusta en contraposició amb les comarques de Ponent o de Terres de l’Ebre que també tenen condicions de vent similars. L’Alt Empordà ha de contribuir de forma inexcusable, com ho han de fer tots els territoris en la mesura de les seves capacitats, a aturar les seves emissions d’efecte hivernacle.

La campanya de Renovem-nos

La campanya va començar amb un Estudi complet de les necessitats de renovables a la comarca de l’Alt Empordà. Per tenir dades estimades que quin seria el volum de renovables necessaris per satisfer els propis consums de la comarca:

El 2035, quan tanquin les centrals nuclears, l’Alt Empordà necessitarà tenir instal·lats l’equivalent a 20 molins al mar, o prop de 100 a terra, o bé 1.200 hectàrees de parcs fotovoltaics, o una combinació d’aquestes tres fórmules.

Al 2050, quan les emissions hauran de ser zero, caldran 37 molins al mar, o prop de 210 a terra, o bé 2.100 hectàrees de parcs fotovoltaics, o una combinació d’aquestes tres fórmules.

 

La nostra campanya ha consistit en difondre aquestes dades a la premsa amb un comunicat per desmentir la informació que córre de que amb plaques a les teulades dels polígons industrials ja hi hauria prou potència per arribar a zero emissions.

Recull de notícies

Contactes institucionals

Hem enviat un dossier complet a tots els grups municipals, comarcals i de la Diputació de Girona per tal que els ajuntaments evitin sumar-se als moviments d’oposició veïnal contra els projectes de renovables.

Article publicat al Punt diari i signat per 13 personalitats del món acadèmic i ambientalista

Animacions curtes

Ens vols ajudar? Comparteix els nostres materials de difusió!


Ajuda’ns amb el teu donatiu a accelerar la transició energètica!